A GA IPAR 4.0 MEGOLDÁSAI

Az idén már komoly hangsúlyt kapnak azok a projektek, amelyek megfelelnek az Ipar 4.0 gazdaságfejlesztési elképzeléseinek is. A pályázatok – mind az EU-s, mind a kormányzati támogatások kapcsán – már ennek figyelembevételével kerültek és kerülnek kiírásra, azaz logikailag egymásra épülnek az Ipar 4.0 tekintetében. Ez a koncepció maximálisan figyelembe veszi a mikro-, kis- és középvállalatok ez irányú fejlesztését is, többek között az alábbi területeken:

1. egyidejű kapacitásbővítés és technológiai korszerűsítés, magas hozzáadott értékű tevékenységek ellátása
2. kutatás-fejlesztési potenciálok kiépítése, termék és technológiai K+F+I együtt-működések, valós gazdasági igényekből levezethető prototípusfejlesztés
3. piacfejlesztés nemzetközi együttműködés és piaci megjelenés fejlesztése, hálózati szinergiák kialakítása
4. a folyamatok automatizálása, korszerű vállalati IKT megoldások bevezetése
5. erőforrás-hatékonyság javítása az energiahatékony termelési módszerek bevezetésével.

A Gordiusz Alfa szakemberei ennek megfelelően egy olyan stratégiát dolgoztak ki, amely nem csak a gyártóberendezéseket helyezi előtérbe, hanem ezektől a korszerű és digitális kommunikációra előkészített eszközöktől egészen a mintagyár, majd a teljes termelés Ipar 4.0 szerinti kialakulásáig és működésbe helyezéséig tartó komplex tanácsadási és pályázati folyamatot építi egymásra, technológiai, digitalizálási, pályázati és finanszírozási tanácsadással egybekötve. Az Ipar 4.0 megoldások legfőbb célja, hogy a teljes körű berendezés és folyamat kontroll jelentős javulást eredményezzen a termelékenység, a hatékonyság és a berendezések rendelkezésre állása területén

A fejlettebb intelligens rendszerek beépített algoritmussal elemzik a termelőeszközök állapotát és azonnali riasztást adnak várható teljesítménycsökkenés esetén. A Big Data1 (óriási adatmennyiség) analitika segítségével meghatározható a berendezések aktuális állapotának megfelelő megelőző karbantartás menetrendje, de a berendezés önállóan is segítséget kérhet felhő célalkalmazásban kiválasztott, a problémához megfelelő online elérhető szakembertől. A gépi tanulás és mesterséges intelligencia lehetőségeinek kihasználásával a teljes gyáregység képessé tehető önálló működésre, amely hatékonyan tud alkalmazkodni a változó gyártási, üzemi körülményekhez és akár külső tényezőkhöz is.

Az ezekre vonatkozó források az alábbi, már megjelent (vagy megjelenésre kerülő) támogatási konstrukciók megpályázásával vehetők igénybe, jellemzően vissza nem térítendő támogatású, visszatérítendő támogatással kombinált illetve kizárólag hitelprogramot tartalmazó pályázatokon.

1 Big Data – a cégek, az intelligens hálózatok, a magánszektor és az egyéni fel-használók által világszerte és napi szinten előállított óriási adatmennyiséget jelenti. Strukturáltan és kielemezve ez a rengeteg információ nagy hasznot hozhat a cégek és ügyfelek számára.

Eszközbeszerzés
A Gordiusz Alfa által képviselt gyártók – felismerve a fentiek fontosságát a piacaikon – a berendezéseiket eleve olyan szenzorokkal és szoftverekkel gyártják, amelyek akár földrajzilag eltérő helyszíneken is hálózatba köthetők és adatok továbbítására képesek, valós idejű kommunikációt biztosítva a termelés- és vállalatirányítási rendszerekkel, ezzel lehetővé téve a gyors döntéshozatalokat a vezetés részére.

Komplex infokommunikációs és mobilfejlesztés
Ez a kiírás következő lépésként támogatja a fenti eszközök és rendszerek hálózatba kötéséhez szükséges infokommunikációs elemek beszerzését és ezek digitalizált, Ipar 4.0 szerinti működését. Ebben a fázisban a gyártóberendezések fenti módon történő előkészítése lényegesen megkönnyíti a támogatás elnyerését.

Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása
Az innovatív vagy a korábbi fejlesztések során azzá váló vállalkozások a K+F+I és prototípus fejlesztésekre kiírt pályázatokon való részvétellel elősegíthetik a nemzetközi piacon való megerősödésüket, és olyan eszközökre is pályázhatnak, amelyek a fentiek megvalósításához szükségesek.

Irinyi Terv iparstratégiai támogatási program
Ez az először 2016 decemberében megjelent kormányzati vissza nem térítendő támogatású pályázat már szorosan kapcsolódik az Ipar 4.0-hoz, az innovációhoz és a mintagyár létesítéséhez. A feltételei szinte teljesen azonosak a GINOP esz-közbeszerzési vissza nem térítendő támogatású pályázatokkal, de lényegesen nagyobb hangsúlyt kap benne a digitalizáció és az innováció, illetve nincs közbe-szerzési kötelezettség.

Beszállító fejlesztési program
Ez egy olyan támogatási forma, amely konzorciumban pályázható, egy már kialakult vállalat- és termelésirányítási rendszerrel és az Ipar 4.0 feltételeinek valamilyen szinten már megfelelő integrátor cég, egy már beszállító és két beszállítóvá válni kívánó kkv részvételével. A támogatás keretein belül az eszközbeszerzésen kívül a kkv-k hozzájutnak és bevezetik az integrátor által kialakított tudást és rend-szereket, amelyek megvalósításával más – akár multinacionális – nagyvállalat be-szállítóivá válhatnak.

Ipari digitalizációhoz (Ipar 4.0) kapcsolódó fejlesztések támogatása
A Felhívás keretében az ipari folyamatok digitalizációjához hozzájáruló technológiai beszerzések támogathatók önállóan, úgymint eszközök beszerzése, automatizált termelési rendszerek fejlesztése, gyártási technológiák fejlesztése, folyamat-automatizálási eszközök, szenzor- és vezérlés technológiák fejlesztése, robot-technológia alkalmazása, ipari kiber alkalmazások, intelligens gyártás.

Részletes információkért hívja a Gordiusz Alfa pályázati üzletág igazgatóját a +36204682236 számon!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.