Cégbemutató: ARKU / CSAK SIMÁN

Mögöttük áll több mint nyolcvan év tapasztalata, a világ bármely pontjáról megbízható referenciát tudnak felmutatni, a német precizitás és haladó gondolkodás minden gépükben visszaköszön, összeségében jelentős megrendelésállománnyal dolgoznak, mégis olyan fontos számukra a meglévő kapcsolatok ápolása és a lehetséges partnerek megismerése, hogy a magyar piacon is az egyik legnagyobb vezetőjük keresi fel személyesen az ügyfeleket. Most ilyen apropóból járt hazánkban Thomas Weinfurtner, az ARKU német anyavállalatának kereskedelmi vezetője. Vele beszélgettünk, ő mutatja be a céget, a legfontosabb termékeket és fejlesztéseket magazinunknak.

 Minek köszönhetjük magyarországi látogatását? Mit rejt az ARKU számára ez a piac?

Mi az ARKU-nál elsősorban kapcsolatokat építünk, és ezt komolyan gondoljuk. Nem célunk a termékek gyors értékesítése, nem szeretünk csak gépeladásban gondolkodni. Fontos, hogy megismerhessük az érdeklődők igényeit, hiszen ezek alapján tudunk részletes tervet és ajánlatot készíteni. Itt Magyarországon például többségében felújított gépeket értékesítettünk eddig, mert a felmerült kapacitás- és minőségi igényeket ezek is tökéletesen kielégítették, de a piac gyorsan változik és a minőségi elvárások is, új projektjeink már kizárólag az új gépek piacát érintik.

 Az értékesítési folyamat lezárását követően is fontos a kapcsolatápolás?

Természetesen, de úgy látjuk hatékonynak, ha ehhez találunk az adott piacon egy helyi partnert, aki teljes értékűen képviselheti márkánkat. Itt Magyarországon több lehetséges együttműködő céggel is tárgyaltunk. Amikor eljöttünk személyesen a Gordiusz Alfához, láttuk, hogy nagyon hasonlóan gondolkodnak, „működött a kémia”, és mi azóta is kifejezetten elégedettek vagyunk az együttműködéssel.

Biztosítunk 24 órás forródrótot is ügyfeleinknek, viszont az ide beérkező kéréseket is Gordiusz Alfához továbbítjuk, ők végzik el a helyszínen a szükséges beavatkozásokat. Hasonlóan működik a gépek karbantartása és az alkatrészellátás is.

Milyen típusú gépek kerültek eddig a magyar piacra?

Eddig kizárólag egyengetőgépeket telepítettünk, most vannak folyamatban tárgyalások csiszológépekre.

Mivel érvelnek Önök, miért ajánlják az ARKU gépeket?

Cégünk sok-sok éve nagyban befolyásolja a lemezmegmunkáló piacot. Ez főleg fejlesztéseinknek, szabadalmainknak köszönhető, amelyek napjainkban is jelentős hatással vannak a lemeziparra. A nagy kapacitású és precíziós egyengetőkben például a világ legszélesebb termékkínálatát nyújtjuk.

Gépeink használatával sokat javulhat az adott cég termelékenysége. Működtetésük egyszerű, gyors és biztonságos. Energia- és helytakarékosság terén is élen járunk, ezenfelül pedig fontos kiemelnünk, hogy az Ipar 4.0 követelményeinek megfelelően gépeink hatékonyan beilleszthetők az automatizált gyártósorok hálózatába. És a már említett, kiemelt ügyfélközpontúság sem elhanyagolható.

Bemutatná röviden egyengetőgépeiket?

A PlateMaster sorozat görgős gépei különös precizitással dolgoznak. A gyártási folyamat egy ilyen gép bevonásával egyszerűbbé, hatékonyabbá válik. Arról nem is beszélve, hogy olyan beszállítóktól is származhatnak a nyersanyagok, akiknél a megmunkált darabok minősége már nem érné el a vevő által elvárt specifikációkat.

Nagyobb méretű – akár 20m2-es – lemezek használatakor, a precíziós egyengetésen átesett darabokkal 10-15%-kal csökkenhet az összeszerelésre fordított idő a sokkal jobb illesztéseknek köszönhetően. További előnye egyengetőinknek, hogy rozsdás illetve piszkos alapanyagok sem jelentenek problémát, akár előzetes tisztítás nélkül is beengedhetők a gépbe.

Az Arku FlatMaster precíziós egyengetők 0,5 mm és 60 mm közötti vastagságú – lézerrel, lánggal és plazmával vágott – részekkel egyaránt gyorsan, precízen és könnyedén dolgoznak hidegen is. A kész darabokon pedig mindössze tizedmilliméternyi egyenlőtlenséget mérhetünk.

A FlatMastereket az integrált egyengetési rés szabályzása és a hengerek gyors cseremódszere teszik igazán egyedülállóvá.

A közelmúltban korszerű csiszológépekkel is bővült portfóliójuk, ezekről mit kell tudnunk?

A gyártási folyamatoknak fontos állomása a sorják eltávolítása, az élek kerekítése és a felület precíz csiszolása. Ráadásul ez sok esetben össze is kapcsolódik a lemezmegmunkálás egyéb állomásaival. Így kézenfekvő volt, hogy ezen a területen is megálmodjuk saját gépeinket.

Edge Breaker néven gyártjuk azokat csiszoló és éllekerekítő gépeket, amelyek alkalmasak vas, nagy szilárdségú acél, réz, különböző könnyűfémek, alumínium és titán kétoldalas megmunkálásra egészen 80mm anyagvastagságig, legyen szó akár lézer-, plazma, lángvágott vagy stancolt alkatrészről.

Nagyon sokszor előnyt jelent az, hogy szimmetrikus daraboknál nem kell külön ügyelni a bal és jobb oldalra, hanem egy munkafázisban elkészül az adott elem, és már fel is használható a következő folyamatban.

A másik gépcsalád a Wöhler Brush Tech GmbH-val közös fejlesztésű, ezt EdgeRacer néven forgalmazzuk. Jellegzetes felhasználási területe a konyhai gépek és háztartási eszközök piaca, ahol jellemzőek a különleges, egyedi formák, finom ívek, különleges hajlítások. Ezek csiszolásához és polírozásához tökéletes segítséget nyújtanak precíziós gépeink, melyek egy óra alatt több mint 300 m2-nyi felületet képesek megdolgozni.

Az EdgeBreaker csiszológépek száraz technikával működnek, jobbnak érzik ezt, mint a nedves technikát?

Mindkettő megoldásnak megvannak az előnyei, mi a száraz változat mellett tettük le voksunkat. A legtöbb esetben a sorja eltávolítása, a durva élek megszűntetése és az egyenletlen felületek eltűntetése a lényeg, ehhez nagyszerű megoldás a száraztechnika.

Változó anyaghasználatnál előnyösebb a vizes változat, hiszen sokkal gyorsabban tisztítható. A száraztechnikánál a tisztítás időigényes, ezért mi a csiszolófejek és –szalagok gyors cserélhetőségét próbáltuk megoldani. És nálunk a maró folyadékok hiányában sokkal ritkábban van szükség karbantartásra.

Várhatók további újítások, fejlesztések az ARKU-tól?

Természetesen. Cégünk eddig is kiemelt figyelmet szentelt a hatékony energiafelhasználásnak és a gépek méretoptimalizálásának. A jövő gépei külső dimenziókban és áramfogyasztásban is alacsonyabb számokat produkálnak majd. A hatékonyságot ugyanakkor tovább növeljük. Egyengetés és csiszolás területén is 100mm–es anyagvastagságig lépünk fel.

És a jövő mindegyik gépénél rendszerben gondolkodunk, hogy a teljes munkafolyamat hatékonyságát növelhessük, és termelékeny automatizált rendszereket építhessünk.

Több kontinens ipari szakvásárán is felbukkan az ARKU. Jelentős számban jutnak itt megrendelésekhez?

Valóban jelen vagyunk Németország, az Egyesült Államok, Kína szakvásárain is. Természetesen kapunk megrendeléseket ezeken az eseményeken, de itt is inkább a technológia bemutatása, valamint a kapcsolatépítés az elsődleges célunk.

Az előzetes kalkulációk elkészítése és a gyakorlati tesztelés rendkívül lényeges a működési területünkön. Ezért is tartunk a saját német gyáregységünkben úgynevezett infó napokat, amikor az összes gépünk működését bemutatjuk a potenciális érdeklődőknek, akik akár saját terméket is elhozhatnak a teszthez. Ezzel a lehetőséggel a magyar ügyfelek is élhetnek, sőt már többen jártak is nálunk a Gordiusz Alfa koordinációjának köszönhetően.

Az Info Days idén május 16-20. között zajlik Baden-Badenben.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.