Ipar 4.0, avagy a gépek kapcsolati hálója

Nem új keletű törekvés, hogy a komolyabb termelő vállalatok igyekeznek belső irányítási-, döntési rendszerüket folyamataik állandó megújításának, hatékonyságuk növelésének, és a minőség javításának szolgálatába állítani. A technológia rohamos fejlődése, megfizethetősége és hozzáférhetősége új dimenziókat nyit ezen a területen is.

Bemutatjuk Önöknek a vállalatot, amely meggyőző szakemberállománnyal és teljes körű szolgáltatásokkal áll a hazai feldolgozóipar rendelkezésére ipar 4.0-ás megoldásaival. Ismerjék meg beszélgetésünkből a Miro Technology Kft-t!

 Miért is van szükség az ipar 4.0 néven emlegetett fejlesztésekre?

A nemzetgazdaság- és egy cég szintjén nézve is a megfelelő fejlesztések a hatékonyságot, termelékenységet és a pénzügyi mutatókat mind javítják. Jelenleg a technológia olyan szintre jutott el, ahol könnyedén lehet a termelőeszközöket monitorozni, adatokat gyűjteni, és az adatok elemzése alapján hatékony döntéstámogatási rendszereket építeni.

Leginkább arra kell gondolni, hogy események bekövetkeztéről azonnal, automatikusan értesülhetünk. Algoritmusokkal lehet leírni bizonyos napi, rutinszerű feladatokat, amelyeket a hozzájuk kapcsolódó döntésekkel együtt automatizálni lehet. Gyors-akár valós idejű beavatkozást tesz lehetővé úgy, hogy a teljes gyártási folyamatra ,a végtermékre gyakorolt hatását már elemeztük. Ezzel pedig rengeteg költséget,energiát takaríthatunk meg. Ez egy zöldebb termelést is lehetővé fog tenni.

Feltételezhető, hogy a fejlett automatizálás az emberi tevékenységet is kiváltja idővel. Mely területeken következhet ez be elsőként?

A kollaboratív robotoknak köszönhetően a monoton munkát diktáló összeszerelő soroknál jöhet radikális változás. Illetve a veszélyesnek minősíthető területeken, ott ahol mérgező anyagokkal dolgoznak vagy nagy hőhatásnak vannak kitéve a munkások.

Azonban elmondható, hogy nem az emberi erőforrások kiváltása a fejlesztések elsődleges célja, hanem a hatékonyság fokozása.

Van-e olyan általános tendencia, amely szükségessé teszi az automatizálás folyamatát?

Igen, egy fontos demográfiai átalakulás: öregszik a társadalmunk, szerencsére folyamatosan kitolódik az átlagéletkor. Gyakorlatilag a munkaképes korú lakosság arányainak változása elhozza magával a szükségletet, hogy vagy technológiai fejlődést és hatékonyságnövekedést tudunk elérni, vagy egyszerűen nem lesz, aki előállítsa azokat a termékeket, amiket fogyasztunk.

Maga az automatizálás és a döntéstámogató rendszerek kiépítése sem új dolog. Miben több a jelenlegi átalakulás?

Igazából összegyűjtötten koncentrálja azokat a lehetőségeket, amik a múltban is rendelkezésre álltak, és a modern eszközöknek és szoftvereknek köszönhetően sokkal nagyobb hatékonyságnövekedést és fejlődési potenciált garantál. Sokkal összetettebb és egyben átgondoltabb az új működési irányzat.

Előttünk járnak ipar 4.0 területén a nagy, fejlett ipari országokban?

Inkább hasonló a helyzet. Adott számos helyen, így idehaza is a kormányzati szándék a fejlesztések elősegítésére, léteznek komoly próbálkozások, amik a fejlett automatizáltság felé mutatnak. Viszont a legnagyobb vállaltoknál is leginkább még pilot fázisról, a technológia felépítéséről beszélhetünk, ahol inkább fejlesztések, tesztelések zajlanak, és ezeknél a cégeknél még nem is a direkt megtérülés a cél, hanem a demonstrációs jelleg. Ezért is fontos,hogy a cégek,döntéshozók,oktatási intézmények felismerjék, hogy egy újfajta verseny zajlik .

Az ipar 4.0 egyelőre a nagyvállalatok sajátja?

Az, hogy pilot tevékenységek náluk zajlanak, egyáltalán nem zárja ki a fejlesztési lehetőséget a kisebb cégeknél. Sőt! Utóbbiaknál kevésbé standardizáltak a termelői folyamatok, így több ponton adódik lehetőség az optimalizálásra.

És mivel nincs két egyforma vállalat, a fejlesztés a cég adottságait, működését figyelembe véve, teljesen személyre szabva, azaz vállalatspecifikusan valósul meg.

Tehát nem egy optimalizált termelői sablonmegoldás kerül bevezetésre, ami a legnagyobbak mintája alapján készült. Tekinthetünk erre a folyamatra úgy, mint átvilágításra, hiszen itt is hasonló a feladat, csak itt a technológia szintjén valósul meg.

Hogyan áll össze a szakértői csapat, a szükséges tudás?

A Miro Technology -nál fejlesztő mérnökökből, matematikusokból, fizikusokból, informatikus fejlesztőkből, gyártástechnológusokból és folyamat mérnökökből áll a szakmai stáb.

Persze a megrendelések előre látható változatossága miatt, nekünk az is a feladatunk, hogy megfelelő minősített alvállalkozói kört gyűjtsünk magunk köré.

Nézzük a gyakorlati oldalt! Hogyan történik a megvalósítás?

Az első lépés az adatgyűjtés. Amíg nincs objektíven gyűjtött adatunk a termelésből, addig nem tudunk megalapozott döntéstámogatást adni. Ha nem megfelelő forrásból származó adatokra alapozunk, akkor nem lesz adekvát a döntéshozatal pontossága.

Szóval első lépésként meg kell oldani az objektív adatgyűjtés módját. A tapasztalatok azt mutatják, három jellemző állapotról beszélhetünk: nincs adat, gyűjtik az adatokat, de nem használják azokat, vagy dolgoznak az adatokkal, de nem a megfelelő módon, nem valós időben használják a döntés támogatására.

Amikor már rendelkezésre állnak objektív adatok, akkor mi a Mironál kielemezzük azokat, és az elemzésből származó információk alapján üzletviteli tanácsadást nyújtunk. Megkeressük a szükséges átalakítási, fejlesztési lépéseket, és segítjük a megfelelő döntéseket meghozni.

Meghatározza a géppark, hogy hol alkalmazhatók a megfigyelések és a fejlesztések?

Nem. Inhomogén környezetben és különböző korú gépeknél is teljesen jól működik a folyamat. Fejlesztéseskor viszont már olyan technológiákat javasolunk, amik illeszkednek, támogatják a rendszert. Ebben is segíteni tudjuk partnereinket. Közel 30 gépgyártóval van megállapodásunk.

 Kinek érdemes a 4.0-ás fejlesztésekben gondolkodni?

Az ipari digitalizáció a fejlődés szükségszerű része. A tömegtermeléssel foglalkozó vállalkozásoknak, illetve a projekt jellegű tevékenységet végző feldolgozóipari cégeknek elkerülhetetlen.

15-20 év múlva hasonló rendszerek a legkisebb egységeknél is működésben lesznek.

Szóval nem a kinek, hanem inkább csak a mikor a kérdés!

Előnyt jelenthet, ha valaki elsők között csatlakozik vagy érdemes várni több piaci visszajelzésre, tapasztalatra?

Nem túlzás kijelenteni, hogy a koránkelők előnye egyértelműen adott. A később csatlakozók esetében feltételezhetően ez azt jelenti, hogy ők nem fognak lemaradni, de nagy versenyelőnyt, kiemelt piaci helyzetet már nem élvezhetnek.

És akik lekésnek róla, könnyen kiszorulhatnak a piacról.

Érezhetően komplex folyamat az ipari digitalizáció. Mely részében tud támogatást nyújtani a Miro?

Mondhatjuk azt, hogy a tervezésben, a teljes megvalósításban, és a hosszú távú működtetésben is ügyfeleink mellé állunk.

A pályázatírási tevékenység, a finanszírozási támogatás, a hardware állomány biztosítása, tanácsadás, testreszabás, szállítás, üzembehelyezés, tesztelés, karbantartás mind-mind a szolgáltatási csomagunk része.

Lehet általános kapaszkodót adni az időbeli megvalósíthatósághoz?

Egyrészt a rendszer bonyolultságától függ a megvalósítás ideje, másrészt számít, hogy mekkora a termelő terület, hány állomásból áll a rendszer, mennyire összetett az adott termelési folyamat.

Mennyi idő alatt remélhető a befektetések megtérülése?

Elmondható, hogy 6-12 % közötti teljesítményjavulást, hatékonyságnövekedést tudunk a fejlesztések által elérni, így akár egy-két éven belül is olyan hozadéka lehet a változtatásoknak, amelyek gazdaságossá teszik ilyen rövid távon is a beruházásokat.

Ráadásul a magyar piacon több olyan olyan eset is előfordult már, ahol csak az átvilágítás révén elértünk 10-12%-os teljesítményjavulást.

Az átalakulás egyetlen összetett lépés vagy egy hosszú távú folyamat?

Magának a fejlesztési procedúrának a lezárása általában nyit egy újabb fejlesztési lehetőséget, egy újabb folyamatot, tehát egy állandó fejlődési spirálba kerülhet bele a beruházás által az adott cég.

Más szóval, aki erre az útra lép, az biztosítja cégének a folyamatos fejlődést. Aki viszont ebből kimarad, az a fejlődésre mond nemet.

 


 

Az átalakítás, fejlesztés sok mindent befolyásolhat annál a cégnél, ahol ezeket megvalósítják, hiszen hatással lehet a vállalat összes területére:

  • Ha optimális a cég működése, akkor kapacitás szabadul fel.
  • Ha kapacitás szabadul fel, akkor valószínűleg a termelő eszközök megtérülése is sokkal gyorsabb lesz
  • Ha hatékonyabb a működés, akkor a jövedelemtermelő képesség is jelentősen növekszik.

A kulcs a dinamikus környezet, nincs megállás a fejlődésben.

Maga a piac is folyamatosan változik, az ipar 4.0 pedig lehetővé teszi hogy lépést tartsunk a piaccal

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.