Kapu-Ker Kft. / 27 méter előnnyel az élen

 Számos gyakorlati példa igazolja, hogy sok éve sikeresen működő cégeknél is gyors hatékonyságnövekedést hozhat egy jól megtervezett beruházás, egy hatékony gép beállítása arra a gyártósorra, amely eddig is kiválóan funkcionált. A garázskapuk elismert hazai gyártója, a Kapu-Ker Kft. egy 27 méter hosszú Cematek megmunkálógépet vásárolt a Gordiusz Alfától, és ennek segítségével akár meg is tudja felezni eddig sem hosszú gyártási idejét. A cégről és a változásokról mesélt magazinunknak kereskedelmi vezetőjük, Németh Zoltán.

Mikor és hogyan indult Önöknél a kapuk és kaputechnika gyártása?

Nagyobb családi vállalkozásként, egy generálkivitelező építőipari cégből nőtte ki magát a Kapu-Ker Kft. A ’90-es évek végén szinte nem lehetett hat hétnél rövidebb várakozási idővel garázskaput rendelni. Felismerve ezt a piaci rést, sok energia- és anyagi befektetést követően 2003-ban már el is indult nálunk a gyártás. A kezdeti 4 fős csapatunk mostanra 32 főre bővült, de még így is szükség lenne szakemberre több területen. Jelenleg mi vagyunk a második legnagyobb gyártó a hazai piacon évi 4500 garázskapu elkészítésével. Hat országba exportálunk, és közel egymilliárd forintos árbevételt generálunk.

Kik jellemzően az ügyfeleik?

Vásárlóink két fő csoportra bonthatók; ipari és lakossági felhasználók részére egyaránt készítünk kapukat. Érthető módon az előbbi csoport hozza a nagyobb összegű megrendeléseket, ők jelentkeznek speciális igényekkel. A lakossági ügyfelek összességében viszont sokkal több terméket rendelnek. A mennyiségi arány nagyjából 15-85%.

Nyilván termékeik is ennek megfelelően sokszínűek.

Igen, valóban komplex a paletta, az Európában népszerű irányzatok, megoldások nálunk is mind megtalálhatók. Megkülönböztethetünk termékeket vasalattípus, paneltípus, mintázat és szín alapján is. Tényleg széles a portfólió, mondhatni: ahány ház, annyi kapu. Gyártunk garázskapukat, nyílókapukat, kertkapukat, tolókapukat, valamint rádiófrekvenciás beléptetőrendszereket is.

A részegységeket is a saját gyártósoron készítik?

Most már szinte mindent, ami a kaputechnikához kapcsolódik. Kezdem rögtön a kivétellel; vannak olyan ipari megrendeléseink, ahol speciális alapanyagokból kell a teljes rendszert megépíteni, ilyenkor gazdaságossági okokból külföldi gyártóktól hozzuk az elemeket.

A saját gyártás több szempontból is előnyös lehet. Egyrészt kifizetődőbb, másrészt időben jóval hatékonyabb. Ezért is vásároltunk nemrég a Gordiusz Alfától egy Cematek 14-utas profilhajlítógépet. Ráadásul az új gép nem csupán profilhajlító, több más funkciót, munkafolyamatot is elvégez: lecsévél, egyenget, stancol, és egy pneumatikus asztal segítségével még a késztermék mozgatásában is segít. Célunk kiváltani az eddigi félkész, sztenderd termékeket, a vasalt rendszereket. Sokkal nagyobb hatásfokkal működhetünk, ha nyersacéltermékeket vásárolunk, és már a hasítékokat mi munkáljuk meg a kívánt méretet és formát előállítva.

Mit emelne ki, mi a Kapu-Ker igazi erőssége?

Úgy érezzük, a mögöttes szolgáltatásrendszerrel lehet kitűnni a tömegből. Mi a személyes kapcsolatokra fektetünk igazán nagy hangsúlyt, és kifejezetten rugalmasan, illetve gyorsan próbálunk alkalmazkodni az egyedi kérésekhez.

Természetesen termékeinknél is elengedhetetlen a megbízható, makulátlan minőség, nem csak a szolgáltatásokban. Több konkurensünk évekkel ezelőtt elkezdte a nagyon alacsony árú belépőmodellek gyártását vevőcsalogatóként. Az árérzékeny piac pedig ezt a vonalat erősítette fel, sokan ezt a belépőszintet preferálják. Mi nem engedünk a minőségből. A precíz tervezés és a jól működő, esztétikus végeredmény is fontos nálunk. Egy érzékletes példa: a mi kapujaink belső oldalán nem látható fémszínű horganyzott felület, a legkisebb egység is porszinterezett fehér.

Mi a recept legfontosabb összetevője egy jól működő kapunál?

Ha csak egy szempontot említhetek, akkor a rugó-kiegyensúlyozást mondanám. Ez fontos a mindennapi, könnyed működtetésnél, biztonsági oldalról, és a motor kímélésében, ezáltal a tartós, megbízható használatban is.

Miben látnak még fejlődési lehetőséget?

Nemrég elkezdtünk egy belső cégszeparációt. Szétválasztottuk a gyártást, most már teljesen külön működik a vasalati gyártási szekció és a panelgyártási szekció. Elkülönített raktározási helyet is szeretnénk építeni. Zamárdi mellett most eredeti székhelyünkön, Sárváron is átalakításokat végzünk. Nagyobb helyen jobban tudjuk optimalizálni a gyártósor kialakítását, így ki tudunk majd váltani bizonyos munkafázisokat.

Ezen felül értékesítési oldalon is fejlesztünk, terjeszkedni szeretnénk Szlovéniában, Olaszországban, Ausztriában, Szlovákiában, Romániában és Horváthországban is. Most úgy látjuk, ez leginkább humán oldalon kíván tőlünk bővítést.

Továbbra is csak viszonteladó partnereknek gyártanak?

Igen. Mi ebben a hierarchikus rendszerben hiszünk hosszabb távon gondolkodva. Dolgozunk kisebb nyílászáró-szaküzletekkel, specializált kaputechnika-szaküzletekkel és nagy cégóriásokkal is. Természetesen partnereinket igyekszünk minél több dologban támogatni, hogy rajtuk keresztül a végfelhasználók is tökéletesen elégedettek legyenek. Nem promótáljuk külön EuroDoor márkánkat, szerencsésebbnek érezzük, ha a vevők elsőként a megfelelő szaküzletet találják meg, ott pedig már tudni fogják, mi lehet adott helyre az ideális választás.

Miért tartják kulcsfontosságú részletnek a szállítási határidőt? Egy ingatlan építése kifejezetten időigényes folyamat. Valóban számít néhány nap különbség?

Érdekes, hogy a garázskapu meghatározó részlete az ingatlannak, és a mérete sem elenyésző. Mégis nagyon gyakran előfordul, hogy egyszerűen megfeledkeznek az időben történő megrendelésről. Ha azt nézzük, hogy sok esetben kötbér terhelheti a kivitelezőt, akkor érthető, hogy akár egy nap is sokat számít. Az új Cematek gépünkkel szeretnénk ipari megrendelőink részére két héten belül szállítani, a lakossági rendeléseket pedig néhány napon belül próbáljuk teljesíteni partnereinken keresztül.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.