Út az aranytól az Airbus A380-ig

Ócsai Sándor úr, a Minetechnik tulajdonosa mesélt magazinunknak a több mint harminc éves múlttal büszkélkedő családi vállalkozásról, a cég termékeiről, működéséről, valamint aktuális fejlesztési irányairól.

 A vállalat fő profilja, mint ahogy neve is mutatja, bányászati gépek hegesztett és megmunkált fémszerkezeteinek gyártása. Egyedülálló tevékenység, rendkívül speciális szaktudással és kapcsolati hálóval a háttérben. Maga Ócsai úr több mint negyven éve dolgozik a gépgyártásban, és családi vállalkozása már a privatizációt megelőzően is komoly tényezőnek számított a magánszférában.

Jelen pillanatban kizárólag a német piacra, csak exportra termelnek. Ez persze nem jelenti azt, hogy a felhasználás helye is ide korlátozódik, hiszen a német partnercég, a GHH Fahrzeuge a világ minden részére értékesíti a magyar fél által gyártott gépeket. A megmunkálás tekintetében teljesen kész szerkezetek kerülnek a hazai cégtől a német félhez, ők pedig szerelnek bele motort, hajtóművet, futóműveket, hidraulikát és elektronikát, elkészítve a végterméket.

Úgynevezett mélyművelésű ércbányákban használják leginkább a Minetechniktől származó rakodó-, és markológépeket, szállítójárműveket. A speciális terület különleges minőségi követelményeket támaszt az anyagválasztástól a megmunkálásig. A vágás és hegesztéstechnika kiemelten fontos, például az összes varratot ultrahangos vizsgálat alá kell vetni, nincs tolerancia a hibát illetően, egy gombostűfejnyi zárvány sem lehet a varratban.

Minetechnik másik kiemelt partnere, a Herrenknecht AG, ők az alagútfúró berendezések specialistái 1500 mm-től egészen 16 méteres átmérőig. Számukra készítenek idehaza fő darabokat, szintén magas minőségi elvárások mellett.

Az utóbbi években új terület, az úgynevezett vékonylemez-gyártás felé is nyitott a ceglédi cég, meglovagolva a piaci tendenciát, mely szerint a földfelszíni berendezéseknél a nagyszilárdságú anyagok kerültek előtérbe, az anyagvastagság folyamatos csökkentésével párhuzamban. Egyre kevesebb hegesztést, megmunkálást akarnak a megrendelők, így a vágás és hajlítástechnika kerül előtérbe.

Ezért is hajtottak végre jelentős beruházást, és vásároltak 2015-ben Gordiusz Alfától 4KW-os fiberlézert és egy 300 tonnás CNC vezérelt élhajlítót, amelyekkel azóta is rendkívül elégedettek. Üzembe állítottak továbbá nagyteljesítményű impuls hegesztő-, illetve újabb megmunkálógépeket.

Az ultramodern gépek kezelése és hatékony működtetése, az innovatív fejlesztések megvalósítása mind jól képzett szakemberállományt kíván, ezért Ócsai úr ügyel rá, hogy folyamatos, magas színvonalú képzést kapjanak dolgozói, akikből jelenleg 110-et számlálnak Cegléden. Különösen fontos a magas szintű hegesztési és anyagvizsgálói tudás rendelkezésre állása. A fejlett gondolkodásmód, a haladó szellemiség a gyártás minőségére is pozitívan hat, ezt jól mutatja, hogy teljesítik az ISO 9001:2015; MSZ EN ISO 3834-2:2006 és az MSZ 28001:2008 (OHSAS 18001:2007) szabvány előírásait is.

Az új fejlesztési irány új lehetőségeket hozott. A Minetechnik partneri viszonyba lépett a repülőtéri szolgáltatási eszközök gyártásával foglalkozó Mafi-Trepellel. Az együttműködés feltételeként a német fél szigorú auditnak vetette alá a magyar termékeket, szakembereket és eljárásokat. Ócsai úr büszkén mesélte, hogy minden területen kiváló minősítést szereztek. Már elindult a sorozatgyártás a hagyományos repülőgép-vontatóknál, és prototípusgyártás folyik a repülőtéri emelőberendezések terén.

Mindezek mellett óriási potenciál mutatkozik egy közös új fejlesztésben, az Y-alvázas, hidraulikus repülőgép-vontatók építésében, amelyek rendkívüli precizitással képesek a legnagyobb gépmadarakat is mozgatni a reptereken.

A nagyszabású tervek megvalósítása csak telephelyfejlesztéssel lehetséges, melynek keretében mintegy 1600 m2-en végeznek a közeljövőben átalakítást és modernizálást. Az újító munkálatoknak része lesz újabb daruk és gyártóeszközök beszerzése is, így áll össze a Minetechnik jövőbeni sikereihez elengedhetetlen háttér.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.