Élménygyűjtés a tó körül

Megálmodtunk egy biciklitúrát a Balaton körül. Nem szokványosat, hanem egy olyan változatot, amelyben nem is feltétlenül a tekerésé a főszerep. Négynapi adagra osztottuk el a teljes, nagyjából 240 kilométeres távot, amelynek letekeréséhez mi elektromos kerékpárokat javasolnánk. Már a kölcsönzőkben is választhatunk a rásegítéses változatból, így semmi akadálya annak, hogy a kevésbé edzettek is fenntartás nélkül vágjanak neki a kétkerekes élménygyűjtésnek.

A Balaton és környéke rohamosan fejlődik. Korábban, szüleink és nagyszüleink idejében a dolgozó nép tengereként is érthető volt népszerűsége, mára azonban a pihenés, a művészetek, a gasztrokultúra, a sport, a szórakozás területén is gazdag, változatos, minőségi lehetőségeket kínál. Válogatásunk a teljesség igénye nélkül készült, az útvonal bármely részén számos egyéb állomás is bekerülhet az élménytárba. Mi olyan pontok felkeresését javasoljuk, amelyek mellett már sok-sok pozitív visszajelzés sorakozik.

Az indulást Siófokról képzeltük el, tisztán praktikus ötletektől vezérelve. Tömegközlekedéssel is egyszerűen megközelíthető, ha autóval érkezünk, azt könnyen biztonságba helyezhetjük a túra idejére, biciklit is kölcsönözhetünk, illetve ha valamire még szükségünk lenne az úthoz, azt még itt helyben jó eséllyel beszerezhetjük.

Első nap

Nem árt, ha a boldogsághormonok szintjét már a rajtnál megemeljük. Ezért egyből olyan helyszínnel kezdenénk, amely rengeteg fagylalt- és süteménykülönlegességgel várja az Aranypart látogatóit: Villa Gréta Cukrászda (8600 Siófok, Petőfi sétány 38.)

A szükséges kalóriamennyiség begyűjtését követően, nem lesz nehéz megtalálni a kerékpárutat a sétány folytatásában. Ez a megállapítás szinte a teljes körre igaz, mert a Balatont körülölelő kerékpárút nagyon jól kiépített és kitáblázott, és egyébként sem próbálja összezavarni a kalandorokat bonyolult elágazásokkal, ráadásul a tó folyamatosan megbízható tájékozódási pontként szolgál.

Siófokról a Déli part mentén, a Kis-Balaton irányába folytathatjuk tekerésünket. Földvár felé félúton, Zamárdi hosszú, csendes üdülőövezetén haladunk át, gyorsan magunk mögött hagyva a kezdeti nyüzsgést. Második javasolt állomásunk nincs is nagyon messze. Egy kultikusnak minősíthető hely, egy sokak által imádott ücsörgő, a neve pedig elárulja, milyen finomságot választhatunk tízóraira: Marina Gyros & Hamburger (8623 Balatonföldvár, Somogyi Béla utca 1.)

Sportolás közben nem ildomos túltölteni hasunkat, ezért javasolunk több falatozási lehetőséget, többször keveset alapon, így mindenki saját maga igényei szerint frissíthet ezeken a megállókon. Valamivel több, mint tíz kilométer tekerés után például választhatunk egy könnyű és ízekben gazdag ebédet a sok éve híres étteremben, amely még őrzi kisvendéglős báját, de étlapja kifejezetten modern és minőségi: Kistücsök Étterem (8636 Balatonszemes, Bajcsy Zsilinszky út 25.)

Élménytúránk folytatásában, egy rövidke kitérővel és némi emelkedéssel egy szakrális helyre juthatunk. A balatonlellei kis hegyen egyszerre csodálhatjuk meg a Szent Donát Kápolnát, az onnan elénk táruló gyönyörű panorámát. Különleges frissítőhelyért elegendő csak a szomszédba menni, ugyanis az utca túloldalán található a Majthényi Présház (8638 Balatonlelle, Kishegy-telep, Panoráma utca).

Az első nap délutánjára egy nagyobb útszakaszt javasolnánk. Az út teljesen sík, így legfeljebb a szél okozhat némi nehézséget, amennyiben éppen úgy dönt, hogy szembeszáll velünk, és nem a túra útvonalán halad, mint ahogy a múltban már oly’ sokszor megtette. Elektromos kerékpárral ez a nagyjából negyven kilométeres távolság két óra alatt könnyedén teljesíthető. Ez azt jelenti, hogy menet közben bátran legurulhatunk valahol a strandra, egy kellemes sütkérezés is simán belefér a napi programba. A vacsorát és estét egy futurisztikus vendéglátóhelyre terveztük: Kristinus Borbirtok (8713 Kéthely, Hunyadi utca 99.)

Második nap

Szállásunkon pazar reggelivel gyűjthetünk energiát az út folytatásához. Az első napi bemelegítés bizonyára meg is hozza a kedvet a tekeréshez, a biciklik akkumulátorai is feltöltve, így célba vehetjük egyből Keszthelyt. Itt a Festetics-kastély vár minket „kötelező” látnivalóként. Viszont ha időnk kevés a barokk épület bebarangolásához, akkor réteskülönlegességek kíséretében megcsodálhatjuk szimplán csak kívülről. Újabb javasolt helyszínünk közvetlenül a kastély mellett található, és édes illetve sós ízekből is fejedelmi a választék. Sőt a paleo étrend követői is jól lakhatnak itt: Végh-Pataki Rétesház és Szendvics Mekka (8360 Keszthely, Sopron utca 5.)

Soron következő megállónk ideális szálláshely is lehetne, de akkor nem áldoznánk eleget a sport oltárán. Mindenesetre Bíró Lajos séf menüje önmagában akkora vonzerőt jelent, hogy kerékpárunk talán magától is odakanyarodna velünk. Mint ahogy a budapesti étteremben, a magyaros ízek itt is előnyt élveznek: Bock Bisztró Balaton (8314 Vonyarcvashegy, Helikon utca 22.)

Az élménytúránk során nagy magasságokat nem kell szerencsére leküzdenünk, de ezen a szakaszon azért szembejön néhány emelkedő, amely persze a túloldalon a kellemes gurulás örömét is elhozza.

A balatoni falvak templomainak tornya pontos, festői szépségű iránytűként kalauzolja a kerékpárosokat. Vonyarcvashegyet elhagyva azonban egy másik különleges látnivaló ragadja meg figyelmünket, és büszkén magaslik mindvégig előttünk, újabb megállásra bíztatva minket. Ha esetleg Pünkösd hétvégéjén járunk erre, akkor még a várfesztivál színes programjait is megtekinthetjük.

Szigligeti Vár (8264 Szigliget, Kisfaludy utca)

Folytatásként ismét a látványt helyeznénk előtérbe. Szigliget strandja nyugalmával és egyedi panorámájával kihagyhatatlan kitérő a bringásoknak. Ha eddig még nem fogyasztottunk halat túránk során, itt próbát tehetünk a Balatonhoz igazán méltó módon: válogatott, friss helyi fogás, paprikás lisztben sütve, házi kenyérrel, kovászos uborkával.

Oszi bácsi keszegsütödéje (8264 Szigliget, Soponyai út)

Nem véletlenül javasoljuk négy napra „elaprózni” a túrát, hiszen minden balatoni településre jut több különleges hely is. A következő állomásig kanyargunk egy kicsit, emelkedőt is meg kell másznunk, de mindenképpen megéri ide is ellátogatni.

Igaz, már elfogyasztottuk az ebédet, ráadásul a pincészet különleges boraival sem kényeztethetjük ízlelőbimbóinkat, mert a bicikli nyergében ez felelőtlen vállalás lenne, viszont a látvány, a légkör és a helyi készítésű alkoholmentes frissítők is biztosan elvarázsolnak minket itt. Laposa Borbirtok (8261 Badacsonytomaj, Bogyai Lajos út 1.)

Délutáni tekerésünk során egy kicsit elkalandozunk a Balaton-felvidéken. A természet errefelé is bőkezű adományokkal gazdagította a tájat. Egyszerűen az útvonal hangulata is annyira csodálatos, hogy itt garantáltan megfogalmazódik a „csak ezért megérte” gondolat. Az 1912-es párizsi és londoni egészségügyi kiállításon aranyéremmel jutalmazott kékkúti Anna ásványvíz forrása továbbra is felszínre hozza a földanya jótékony frissítőjét. A lelőhely mai neve az ugyanezen a néven ismert ásványvízzel köthető össze. Közvetlen környékén még egy különleges tanösvényt is bejárhatunk.

Theodora Forrás (Kékkút, Fő út külső szakasza)

A második estére is egyedi szálláshelyet választottunk. Köveskálon több egyedülálló, felsőkategóriás étterem és vendégház is csábítja a turistákat. Mi a klasszikus, szívet melengető, kertes, medencés pihenés mellett tettük le voksunkat. Ideális választás, ha párunkkal látogatunk el ide, mert ez a hely minden részletében csupa romantika: Káli Art Inn (8274 Köveskál, Fő utca 6-8.)

Harmadik nap

Ha éppen egy szombat éjszakát töltenénk itt, akkor a reggelt fordított útiránnyal is kezdhetjük, mert vasárnaponként a szomszédos Káptalantóti messze földön híres piacnak ad otthont. Antik tárgyakra, kiváló minőségű finomságokra lelhetünk a környékbeli termelőknek köszönhetően. Hangulatos tálalásban, különleges vendégsereggel fűszerezve: Liliomkert Piac (Káptalantóti, Liliomkert)

Következő javasolt megállóhelyünk Zánka lesz. Méghozzá egy olyan állomás, amely szintén nagy nevet szerzett a sajtóban egyedi harapnivalókat kínáló strandbüféjével, tavaly pedig már a város főutcája mellett gasztrokocsmát is nyitottak tulajdonosai.

A kerékpárosoknak inkább utóbbit ajánlanánk, hiszen itt nyugodtabb körülmények között kerthelységben ücsöröghetnek, pihenhetnek és élvezhetik a környékbeli gazdák, őstermelők alapanyagaiból készült ételkülönlegességeket.

Neked Főztem Gasztrokocsma (8251 Zánka, Fő utca 7.)

Meghatározó balatoni célpont felé visz tovább utunk, de mielőtt begurulnánk a Tihanyi-félszigetre, feltétlenül támasszuk le a bicikliket Aszófőn a csodás, házi készítésű sütemények oázisában. Elmondhatatlanul meleg fogadtatásban lehet része a betérőknek, és ezt csak fokozzák a különleges illatok, aromák és ízek. Teából is hihetetlen a választék, a helyi levendulából pedig nem csak enni- és innivaló készül, hanem kíméletes, jótékony kozmetikumokat is beszerezhetünk. A sütemények annyira finomak, hogy azokért önmagukban érdemes elutazni ide:

Nagyi Kertje Teázó (8241 Aszófő, Remete utca 2.)

Aszófő legszélesebb utcáján végig tekerve, majd befordulva a Balaton irányába, még a XIII. századi Kövesdi templomromot is érdemes szemügyre venni, Toscanát idézi onnan szemlélve a gyönyörű táj.

Tihany kihagyhatatlan a balatoni körből. A félszigeten rengeteg különleges helyszín várja a látogatót. Mi most a kortárs művészet jeles gyűjtőhelyét ajánljuk felkeresni. Állandó tárlat és különleges időszakos kiállítások okán is tartalmas megálló lehet.

KOGART Tihany (8237 Tihany, Kossuth Lajos utca 10.)

Balatonfüred az északi part központja lett az elmúlt évtizedben. Mi az élménytúránk keretében a reformkori városrész egyik hangulatos épületét ajánljuk felkeresni. Letisztult belső térrel, nagyszerű ételekkel és gyors, családias kiszolgálással találkozhatnak az ide betérők. Sőt idén nyárra akár már kézműves boltok, őstermelők, további finomságokat kínáló pavilonok is megjelenhetnek a mögötte lévő kerthelységben és ahhoz kapcsolódó átjáróban.

Morzsa Bisztró (8230 Balatonfüred, Blaha Lujza utca 9.)

A harmadik nap programjainak kiélvezése érdekében nem javasolunk nagyon sok kilométert, különben rohanni kellen minden megállónál. Éppen ezért a szállást is a közelben néztük ki. Természetesen egy különleges helyet, egy újabb egyedi kialakítású vendégházat választottunk.

Kialakítása, hangulata igényes, egyedi, leginkább egy hatalmas luxuslakásra emlékeztet. Konyhájában akár mi magunk is főzőcskézhetünk baráti társaságunkkal.

MANOR House Inn Csopak (8229 Csopak, Fürdő utca 4.)

Negyedik nap

Utolsó napunkra ismét egy kiadósabb tekerést ajánlanánk, amiben persze most is kiváló támogatást ad majd elektromos kerékpárunk. Csopaktól Almádiig meg sem állnánk, ott is csak egy kultikus pékséget keresnénk fel, hogy legyen energiánk a folytatáshoz. A hagyományos, fatüzeléses kemencében készülő péksütemények csodálatos, nosztalgikus kalandozást hoznak.

Szabó Pékség (8220 Balatonalmádi, Baross Gábor út 43.)

A Balaton északi csücske szép hely autóból szemlélve is, de biciklin sokkal különlegesebb útvonalon tekerhetünk. Csendes utcák, hangulatos fasor és elragadó magasságok e szakasz sajátosságai. Ebéd helyszínéül most olyan éttermet ajánlunk, ahol az olasz konyha ízeit idézik meg mesterien.

Spoon il Mercato Restaurant (8172 Balatonakarattya, Rákóczi út 44.)

Nem járunk messze starthelyünktől, mégis kötelező a mediterrán ebéd után a szieszta. És erre nem is lehetne ideálisabb helyet találni, mint a Magaspart Balatonakarattyán. Itt úgy gyönyörködhetünk a panorámában, mintha egy óriás tengerparti sziklafal tetején ülnénk. A délutáni napfényben úszkáló vitorlások és szörfösök látványa méltó lezárása túránknak.

Persze még vissza kell tekernünk Siófokra, de ennyi élménnyel feltöltve az már biztosan nem lesz kihívás.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.