Pannon Park, Biodómmal

Ökológiai csoda épül az Állatkertben

Budapest egyik fő látványosságának ígérkezik gazdag állat- és növényvilágával egy fedett, szubtrópusi óriáscsarnok, illetve a körülötte megvalósuló, zöldellő park.

(Írásunk az Ecolife magazin cikke alapján készült. Szerző: Kárpáti Lóránt Máté, fotók: Mérték Építészeti Stúdió Kft.)

A Fővárosi Állat- és Növénykertben, a volt Vidámpark területén épül meg 6,2 hektárnyi területen a Pannon Park, benne a hatalmas Biodómmal, mely térségünk régmúltbeli élővilágát kívánja hűen megidézni. A társadalom ökológiai szemléletformálását előtérbe helyező, a zöld építészet legmodernebb elemeit felvonultató építmény alapterülete 1,7 hektár, legmagasabb pontja 36 méter. A projekt célja, hogy a miocén kort a lehető leghitelesebben jelenítse meg, elsősorban olyan állatok mai leszármazottait bemutatva, amelyek nagyjából tízmillió évvel ezelőtt éltek a Kárpát-medence területén. A Biodóm ötletadója Prof. Dr. Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója, nemzetközileg elismert biológus.

160 állat-, több száz növényfaj

A tervezett épület érdekessége, hogy a régió legnagyobb ilyen típusú létesítménye lesz, 160 állat-, illetve több száz növényfajt lehet benne majd megtekinteni. Alakja a budai dombok formáit idézi, és igazodik a környező facsoportok körvonalaihoz is. A Biodómban kap helyet a Pannon Ősvadon és a Pannon-tenger Akvárium is.

Fűtés a Széchenyi-fürdő termálhőjével

A Biodóm egyik fontos sajátossága a fenntartható vízkezelés lesz, melynek garanciái egy 550 köbméter űrtartalmú esővíztározó, a Széchenyi-fürdő jelenleg elfolyó kútvize, valamint az akváriumvíz és az ivóvíz újrahasznosítása. Az épület a Széchenyi-fürdő vizének termálhőjét használja majd fűtésre.

Elsődleges a fenntarthatóság

A Biodóm külső tetőszerkezetének kialakításakor is elsődleges szempont a fenntarthatóság. Ezért döntöttek a tervezők egy nagy fényáteresztő képességű, háromrétegű fóliapárna-rendszer mellett. Ennek az üveggel szemben nagy előnye, hogy jóval szélesebb sugárzási spektrumot enged át, ami az állatoknak és a növényeknek egyaránt alapvető fontosságú. A tervezett aktív árnyékolórendszer folyamatosan követi a Nap mozgását, így reagálva az időjárás változásaira. A tervezői csapat a Nap-pálya diagram segítségével elemzéseket végzett, ez segít majd abban, hogy később automatizálni lehessen a működését.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.